Petra S. - Petra Sedláčková - Vlastní tvorba - Retuše, renovování starých fotografií
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Retuše, renovování starých fotografií

21. 12. 2009

.

Úpravy starých fotografií

ObrazekKdyž jsem v albu svých rodičů a babiček našla fotky, které bych také ráda měla ve svém albu, nastal problém jak to udělat. Ne všechny fotografie byly ve více kopiích a ne všechny v dobrém stavu. První co mě napadlo bylo využít službu fotolabů a nechala jsem si fotografie "ofotit". Musím ale přiznat, že výsledek mě nenadchl. Fotografie působily dojmem mírně rozmazaným, nepřesvědčivým...

ObrazekZůstaly na nich všechny vady, které navíc ještě víc vynikly. Lesklá tenká fotografie působila velmi laciným dojmem. Na fotografiích mi ale záleželo, tak jsem se postupně naučila fotografie scanovat, retušovat, čistit a upravovat. Výsledek této opravdu mravenčí práce mě  nadchl. Fotografie na jemně matném papíře působí velmi dobrým dojmem.

Obrazek

po úpravě:

Obrazek

Na fotografiích upravuji škrábance, praskliny a skvrny, jas a kontrast nebo ostrost. Výsledek záleží od stupně poškození originální fotografie.

.

Nedávno jsem dostala fotografii mého pradědečka, která byla bohužel velmi znehodnocená. Měla na sobě nános lepidla - pravděpodobně byla původně vlepena do pasparty. Lepidlo na některých místech zůstalo ve vrstvě na snímku, na jiných místech bylo odtrženo i s fotografií.

Obrazek

Obrazek

                         

Obrazek

1. původní fotografie, 2. po retuši, 3. závěrečná úprava, jemné tónování.

.

Obrazek